> Molntjänster > Starta it-företag

Starta it-företag

Posted on | Comments Off on Starta it-företag

servrarOavsett om man skall starta en webbdesignbyrå eller utveckla mjukvara så finns det en del saker man bör tänka på när man skall starta upp ett it-bolag. Frågor som blir viktigare när den huvudsakliga verksamheten grundar sig i teknik och mänsklig kompetens.

Arbetsplatsen

Arbeten med mycket kreativitet och problemlösning kräver även mycket stort fokus från de anställda. Detta har stor inverkan på vilken typ av kontorsmiljö man bör välja. Även om det inom många andra yrken är rimligt att placera alla som arbetar i ett stort öppet kontorslandskap så är det inte optimalt för utvecklare och andra liknande yrken. Det har nämligen visat att just öppna kontorslandskap kan leda till stora problem när det kommer till just stress och möjligheten att fokusera. Tänk därför på detta i ett tidigt skede när ni tittar på lokaler. Välj lokaler som har möjlighet att delas in i cellkontor om det skulle behövas.

Tekniska behov

Man bör tidigt i processen även se över vilka tekniska behov företaget kommer att ha. Kommer de ske mycket arbete med tung data så att man skulle tjäna på att installera ett snabbare nätverk och internetuppkoppling? Behöver man ett serverrum i lokalerna?Även om många saker så som webbservrar och liknande går att outsourca eller köpas in efter som så kan till exempel de frågor som nämna ovan kräva att man anpassar lokalen man skall befinna sig i.Utöver det så behöver det självklart köpas in datorer och skärmar. Allt fler företag låter de anställda själva välja vilken typ av dator de vill ha alternativt låta dem ta med en egen. Det senare kallas för ”bring your own device” och innebär vissa för och nackdelar. Fördelarna sägs vara att de anställda blir mer produktiva då de får använda teknik som de är bekväma med. Det kan även göra så att man blir en mer attraktiv arbetsgivare. Nackdelarna är istället att det är svårare att ge support för om utrustningen blir för varierad och det kan dessutom innebära vissa säkerhetsproblem.